Foto: Riigi Ilmateenistus
Ilm
4. detsember 2015, 13:02

Uuendatud kell 21:59

TORM HELGA JÕUAB EESTISSE: Narva lahe veetase tõuseb kriitilise näiduni (24)

Riigi Ilmateenistus hoiatab oma Faceboobki lehel, et reedel võtab tuul taas tuurid üles ning puhub Hiiu- ja Saaremaal kuni 25 m/s, õhtul puhanguti 30 m/s. 

"Läänemere põhjaosas võib tuul olla puhanguti suisa 33 m/s. Neis piirkondades on tegemist kõrgeima ehk kolmanda kategooria hoiatusega, mida loetakse eriti ohtlikuks ilmaks! Tõenäolised kaasnevad tormituulega suured kahjustused ning on oht elule ja tervisele. Soovitame tungivalt tormi ajal püsida siseruumides ning pidevalt jälgida edasisi arenguid televisiooni, raadio või interneti vahendusel. Samuti tuleb tingimusteta järgida kõiki võimuesindajate poolt antud käske ja soovitusi, ole valmis erakorralisteks meetmeteks," seisis Ilmateenistuse postituses.

Ilmateenistus hoiatab, et veetase võib õhtul ja öösel tõusta läänerannikul kriitiliste näitude lähedale: Pärnus 155 cm üle keskmise, pärast keskööd veetase langeb. Soome lahe idaosas tõuseb kesköö paiku veetase 160-170 cm üle keskmise ja püsib kõrgena hommikuni. Mujal rannikumeres jääb meretase kriitilisest allapoole.

Täna südaööst kuni kell kuueni hommikul tõuseb Narva lahes veetase kriitilise näiduni 160 kuni 170 cm-ni, see võib kaasa tuua rannikualade üleujutus, teatab Ilmateenistus.

Täna liigub väga aktiivne madalrõhkkond Oslo lähistelt Kesk-Rootsi ja Botnia lahe ning jõuab õhtul Vaasa lähistele, tõstes Läänemere piirkonnas tuule tormiseks. Edelatuul tugevneb õhtul sisemaal 10-15, puhanguti 23 m/s, rannikul lääne ja loodetuul 17-22, puhanguti 28, öö hakul saartel kuni 32 m/s. Pärast keskööd Läänemerelt alates tuul nõrgeneb, Soome lahes on tuul kõige tugevam südaööst kuni hommikuni.

Ka see torm toob Eesti rannikule olulise veetaseme tõusu, võimalik, et juba üle kriitiliste näitude, täpsem ennustus laupäeva keskpäeval.

Torm Helgaks on valmis ka teised Põhjamaad - Norra, Rootsi, Soome ja Taani.

 

Tormihoiatus! Homme, 4. detsembril võtab tuul taas tuurid üles ning puhub Hiiu- ja Saaremaal kuni 25 m/s, õhtul...

Posted by Riigi Ilmateenistus on 3. detsember 2015. a.