Hävitustöö ja lõhutud pesad Heki teel HaabneemesFoto: Küllike Rooväli
Galeriid
6. juuli 2017, 14:19

Täiendatud! Alustati menetlust!

Linnusaaga jätk: vald katkestas töö, inspektsioon uurib (25)

Keskkonnainspektsiooni pressiesndaja Leili Tuule sõnul käis nende inspektor Heki teel kahjusid hindamas, algatatud on menetlus ja ilmselt saab peagi teada kahjude ulatuse.

Inspektor kohtus sündmuskohal ehitajatega ning leidis sealt ka ühe surnud linnupoja. Praegu tegeleb inspektor linnupesade, munade ja hukkunud ning päästetud linnupoegade hulga hindamisega, milleks vajab ka tunnistajate ütlusi, fotosid ja videosid toimunust.

Tuule sõnul võtab menetlus kindlasti aega, kuid ru´ikkumine on tuvastatud.

Kuigi suurem hävitustöö on Viimsis Haabneemes juba tehtud ja Heki teel asunud 300-400 meetrise kuuseheki mahavõtmine läks maksma kümnete ja  veel rohkemate koorumata jäänud linnupoegad elusid, lubab vald säästa viimaseid pääsenuid.

Viimaseid ellujäänud linnupoegi otsisid eile hilisööni Viimsis kohalikud vabatahtlikud. Viimsi vallavalitsus kutsus täna hommikul vallavalitsuses kokku kriisikoosoleku, kus osales ka Eesti Loomakaitse Liidu esindaja Katrin Idla.

Viimsi kommunaalameti juhataja Alar Mik lubas, et vald päästab koosöös loomakaitse spetsialistidega Heki tee kuusehekist kõik, keda veel päästa saab. Kahjuks on hekki alles jäänud veel ainult mõnekümne meetri jagu ning suurem hävitustöö on viimaste päevadega tehtud. Kolmapäeva õhtul märkasid vabatahtlikud linnupesade otsijad allesjäänud hekis umbes viit pesa, mida linnud veel hoolega valvasid.

 „See, mis Heki teel juhtus, on väga räige ja kahetsusväärne, oleme kõik šokis,“ ütles Mik. „Me reageerime täie jõuga: tööd on peatatud, teeme tihedat koostööd loomakaitsevaldkonna spetsialistidega, Keskkonnainspektsiooniga ja teiste valdkondlike asutustega."

Loomakaitsja Idla sõnas, et ehituse surve hekile on siiski suur, sest vald ja ehitaja loodavad Heki tee laienduse valmis saada juba septembriks. See aga tähendab, et edasise raiega kaua viivitada ei saa.

Loomakaitse Liit edastas kriminaalmenetluse algatamiseks avalduse politseisse ning arupärimise Keskonnainspektsiooni, Keskkonnaametisse ja Viimsi valda lootuses saada selgust, kas tööde läbiviijatel olid vajalikud load tööde läbiviimiseks olemas. "Kui jah, siis millistel kaalutlustel väljastati load lindude pesitsusajal, " küsis Idla ametnikelt.

Samuti paneb ELL kõikidele inimestele ning ettevõtetele südamele, et linnupesade ja munade tahtlik hävitamine/kahjustamine, pesade kõrvaldamine ning lindude tahtlik häirimine, eriti pesitsemise ja poegade üleskasvatamise ajal, on seadusega keelatud ning inimlikus mõttes lihtsalt julm.

Mik tunnistas, etl oli ette teada, et hekis võivad linnupesad olla ning sellest informeeriti ka töövõtjaid. „Rääkisime töövõtjaga, et enne heki langetamist tuleb puud läbi otsida ning et kui leitakse linnupesi koos munade või poegadega, ei saa töid teostada. Esimesest lõigust, kus eemaldati sireleid, kaski jm puid, linde ja pesi ei leitud, osaliselt nähti kuuseheki lõpu hõredamas osas pesi, aga mitte mune või poegi ning seetõttu julges töövõtja töödega alustada. Kahjuks selgus, et oli ka poegadega pesi. Kui me oleks leidnud varem munade või poegadega pesi, oleksime saanud tööd juba varem peatada. Kahjuks läks teisiti,“ sõnas Alar Mik.