Hallrästa pojad söövad usinalt.Foto: Virge Võsujalg
Videod
6. juuli 2017, 15:04

PILDID JA VIDEO | Päästetud linnupojad on hoiukodus õnnelikud (26)

Kolmapäeva õhtul Viimsist päästetud linnupojad kosuvad Paides asuvas hoiukodus ilusti, hoiukodu perenaine Virge Võsujalg ei kahtle, et väikesed hallrästad ellu jäävad, kärbsenäpi laste suhtes on ta ettevaatlikum.

"Praegu on kõigiga hästi, kõik söövad ilusti ja kõhud käivad läbi," raporteeris Võsujalg Õhtulehele. Seda kõike on näha ka Võsujala filmitud videost selle uudise juures. Eile üdini külmunud ja loiud väikesed hallrästad karjuvad võidu toidu järgi ja söövad isukalt. Kärbsenäppidega, kes olid pesalõhkumise ajal vast koorunud, on raskem, sest nad on äärmiselt pisikesed ja õrnad, praktiliselt läbipaistvad. Üks muna nende pesas jäigi koorumata.

Võsujala sõnul on ta olnud öö magamata, toites pisikesi linnupeogi, aga kuna tema hoole all on veel teisigi metsaelukaid, annab ta täna linnupojad edasi järgmisse hoiukodusse, kus nende elu eest edasi võideldakse. "Rästad jäävad kindlasti elama," lausus Võsujalg. "Loodame, et ka kärbsenäpid, aga nende suhtes ma nii kindel poleks, nende toitmine on ikka imetrikk. Aga seni, kui söövad ja kõhud korras, saame hakkama."

Võsujala sõnul loomakaitsjatel kahjuks koorumata munadega ilmselt jaksu tegeleda pole, sest nende inkubeerimine oleks hirmus töö. "Pooled ehk kooruksid ja siis jääks ilmselt ka pesakonnast umbes üks ellu, kuna meil pole anda neile neid aineid, mida vanemad neile elu alguses annavad. Oleme seda kõike varem proovinud ja need kogemused pole kõige paremate tulemustega," selgitas Võsujalg. "Nad ei ole ka hävimisohus liigid, et keegi võtaks selle ränga töö enda kanda."

Nii tuleb eile Viimsist Paidesse toodud 8 kärbsenäpi ja 4 hallrästa muna kahjuks maha kanda, kui looduse hävitamisega kaasnenud kahjud. Teadaolevalt jäi Haabneeme maha veel vähemalt üks õhtul leitud kurn. Kui palju oli aga puruks astutud mune, pesi ja linnupoegi, pole teada.