Foto: Eduard Laur
Eesti uudised
3. märts 2018, 20:47

GALERII | Vormsi saart ähvardas kalduvajumine (24)

Neljapäeval avatud jäätee Rohukülast Sviby sadamasse meelitas laupäeval Vormsi saarele külastajate hordid. Täna sõitis saarele üle 1300 auto.

Kui arvestada, et igas autos oli kaks kuni neli inimest, siis ületas külaliste arv saare püsielanike arvu kümnekordselt! 9,6 kilomeetri pikkune jäätee on avatud valgel ajal ehk 7.30 kuni 17.30.

Jääteele saab Ääsmäe-Rohuküla maantee 80. kilomeetrilt, sõites enne Rohuküla sadamat paremale vastavalt tähistatud suunaviida järgi. Rohukülas algavale jääteele pääsu tuli järjekorras kannatlikult oodata üle tunni. Autode rivi venis keskpäeval kuni kilomeetri pikkuseks. Tuldi uudistama jääteed ning kui juba saarele jõutud, käidi vaatamas ka põhilisi vaatamisväärsusi. Sõideti ring peale kogu saarele.

Saart jagab kaheks kaks ringteed, ühte kutsutakse Idaringiks, teist teed aga Lääneringiks. Läänering viib mööda Püha Olavi kirikust ning kalmistust, mis on Eestis omapärasemaid ja ainulaadsemaid.

Vanemas osas leiab hulgaliselt pae- ja liivakivist rõngasriste, säilinud on kogunisti üle 330 rõngasristi ning palju tavapärase kujuga riste. Edasi suundub tee läbi Kärrsläti küla, mille elanikke peetakse kunagi Vormsi esimesteks asukateks. Autoderivi suundus edasi saare läänekaldale, kus asub Saxby majakas ehk Vormsi tuletorn. Jalutati rannas jäävallidel, tehti selfisid ning nii julgemad võtsid ette aasta esimese grillipeo.