Sellest nädalavahetusest tuleks viimast võtta ning kuuma ilma näiteks rannas nautida.Foto: Mari Luud
Ilm
25. juuli 2019, 12:39

VÕTKE NÄDALAVAHETUSEST VIIMAST: kuumalaine lõppeb augusti alguses (12)

Nädalalõpul võib temperatuur reedel ja laupäeval kuni kolmekümne kraadini tõusta ning pühapäeval võib oodata lausa 33 kuumakraadi.

Sünoptik Taimi Paljak soovitab sellest nädalavahetusest aga viimast võtta, sest augusti esimesel kolmandikul temperatuurid enam nii kõrgele ei tõuse. Mida toob aga augusti keskpaik, seda on veel liiga vara ette öelda.

Kuumalaine tekib mitmete väga erinevate tegurite kokkusattumisel ning seetõttu on sünoptikutel raske ennustada, millal seda uuesti esineda võib.

Enamasti tekib kuumalaine kulmineerudes ehk mida rohkem päevi järjest soe on, seda kõrgemaks tõuseb temperatuur laine viimastel päevadel.

Kuumarekord  Eestis mõõdeti 1992. aasta 11. augustil Võrus, mil temperatuur tõusis 35,6  kraadini. 

Reedel  püsib kõrgrõhuala Läänemere ja Soome kohal ning selle servas on öösel pilvi vähe ja ilm on kuiv. Päeval võib Venemaa madalrõhkkonna servast veidi niiskust lisanduda, pilvi on rohkem ning üksikud lühiajalised vihmahood pole ka välistatud. Puhub mõõdukas idakaare tuul. Õhutemperatuur öösel 13..18, päeval 24..29°C, meretuulega rannikul on lahedam.

Laupäeval katab kogu Põhja-Euroopat kõrgrõhuala ja selle servas on Eestis sajuta ning laialdaselt selge ilm. Idakaare tuul on nõrk. Õhutemperatuur öösel 14..19, päeval 28..31°C, meretuulega rannikul on lahedam.

Pühapäeval jääb Põhja-Euroopat katma võimas kõrgrõhuala ja selle servas on meie ilm sajuta ja kuum ning nõrga tuulega. Öö ja hommikupoolik on valdavalt selge taevaga, pärastlõunal tekib küll pilverünki, aga tõenäoliselt ei ole piisavalt niiskust, et vihma tuua. Õhutemperatuur langeb öösel veidi alla 20°C, päevasoe kerkib 30..32°C-ni, meretuulega rannikul jääb alla 25°C.

Esmaspäeval  jääb Põhja-Euroopat katma kõrgrõhuala, kuid selle idaserva mööda kandub kirdevoolus Venemaa põhjaalade kohalt sisse jahedam õhumass. Niiskust on jätkuvalt vähe ning kahe kontrastse õhumassi piiriala ümbritsev pilvevöönd on võrdlemisi kitsas ja võib vaid üksikuid vihmahooge olla. Tuul pöördub idakaarde ja tugevneb. Õhutemperatuur öösel 14..19, päeval 18..23, Tallinn-Tartu joonest lääne pool tõuseb veel üle 25°C.