Foto: Vida Press
Maailm
16. aprill 2020, 19:03

Inimesed on hakanud nahkhiiri hävitama (1)

Indoneesias Surakarta linnas käskisid võimud hävitada sajad turul müügiks olnud nahkhiired, vahendab South China Morning Post. Mõned indoneeslased peavad neid loomi delikatessiks, kuid nüüd süveneb sealkandis järjest enam veendumus, et ehk ei peaks neid enam söögiks tarbima.

Paljud hiinlased nõuavad nüüd, et muidu nende kultuuris hea õnne sümboliks olev loom nende kodu lähedalt eemaldataks. Loomade halb maine on viinud isegi selleni, et mõned inimesed nõuavad nende populatsiooni totaalset hävitamist. Ajakiri Science kirjutab, et maailma ökosüsteemis on nahkhiirtel väga oluline roll. Lisaks on nahkhiired inimesele hädavajalikud uurimisobjektid, mitte ainult halbade nähtuste nagu viiruste vaatlemiseks, vaid ka haiguste vastu võitlemisel, vähiravis ning vananemisprotsesside uurimisel. 

Nahkhiired on head looduslikud (ka ökonoomilised) putukatõrjevahendid, samuti aitavad nad kaasa paljude elutähtsate taimede tolmemisele ning seemnete levitamisele.

Nende häirimine, eriti talveune ajal, võib mitte ainult ohustada nahkhiiri endid, vaid ka inimest ja aidata kaasa uute haiguste levikule, kui stressis loomad ärkavad ja hakkavad liikuma ajal, mis pole neile omane, seades ohtu nende muidu tugeva immuunsussüsteemi. Nahkhiired, kellest sai alguse praegune koroonaviirus, pole ka sellest liigist, kes linnaruumis inimese katuse alla pesa teeb.